Με μία ανακοίνωση μόλις 93 λέξεων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, καθώς πιάστηκε στα πράσα μετά την αποκάλυψη του Όλαφ Σολτς.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφού κάνει λόγο για «προηγούμενες συζητήσεις» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας – συζητήσεις που κρατήθηκαν κρυφές – τονίζει ότι οι τελικές αποφάσεις λήφθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder».
Επίσης επισημαίνει ότι «οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρνείται να ενημερώσει για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:
«Συμφωνία Ελλάδος – Γερμανίας για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και αντικατάσταση από αμυντικό υλικό γερμανικής κατασκευής
Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.
Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».